Spis Treści
Znaleziony temat: drożdżówka kaszubska
Jak przygotować wyjątkową drożdżówkę kaszubską?
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200ml mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Dżem malinowy do posmarowania
- Posiekane orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i odstaw do wyrośnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z pozostałym cukrem, solą, startą skórką cytrynową i ekstraktem waniliowym.
- Dodaj rozpuszczone drożdże, roztrzepane jajka oraz stopione i lekko przestudzone masło.
- Zagnieć ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokąt, posmaruj dżemem malinowym i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
- Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, a następnie podziel na 12 równych części.
- Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- W trakcie wyrośnięcia ciasta, rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Po wyrośnięciu, wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż drożdżówki będą rumiane.
- Gotowe drożdżówki kaszubskie wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podanie:
Drożdżówki kaszubskie najlepiej smakują podane na ciepło, idealnie pasują jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Można je również podać na zimno, jako słodki poczęstunek dla gości.
Podsumowanie:
Przygotowanie drożdżówki kaszubskiej może być wyzwaniem, ale efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud. Pamiętaj, aby cierpliwie odczekać czas wyrośnięcia ciasta, a następnie ciesz się pysznymi, domowymi drożdżówkami kaszubskimi!
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: drożdżówka kaszubska
0
0
votes
Article Rating