Spis Treści
Znaleziony temat: flaki domowej roboty
Flaki domowej roboty – przepis na pyszny obiad
Jeśli lubisz tradycyjne dania kuchni polskiej, to z pewnością polubisz flaki domowej roboty. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem, a przygotowanie go wcale nie jest trudne.
Składniki, których będziesz potrzebować
Aby przygotować flaki domowej roboty, będziesz potrzebować kilku podstawowych składników. Do przygotowania wywaru użyj wołowej kości, marchewki, selera, pietruszki, cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu. Do samej potrawy przyda się wołowina, cebula, czosnek, papryka, pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i liść laurowy.
Sposób przygotowania
Na początek przygotuj wywar. W dużej ilości wody ugotuj wołową kość wraz z marchewką, selerem, pietruszką, cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gotuj około godziny, aż składniki zmiękną. Następnie odcedź wywar i odłóż go na bok.
Wołowinę pokrój w drobną kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż chwilę, a następnie dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory, a także koncentrat pomidorowy. Całość zalej odcedzonym wywarem i gotuj aż mięso będzie miękkie. Na koniec dopraw solą, pieprzem, majerankiem i liściem laurowym.
Serwowanie
Flaki domowej roboty najlepiej smakują podane z dodatkiem świeżego chleba lub ugotowanymi ziemniakami. Możesz także posypać je posiekaną natką pietruszki. To danie doskonale smakuje zarówno na obiad, jak i jako rozgrzewająca kolacja. Spróbuj przygotować je samodzielnie i delektuj się tradycyjnym smakiem kuchni polskiej.
Napisz komentarz do wpisu, powiedz nam czy Ci pomógł: flaki domowej roboty